Kohti muoviroskatonta tulevaisuutta

Sulapac materiaali on teollisesti kompostoituva, ja se biohajoaa jättämättä jälkeensä pysyvää mikromuovia. Kierrätysinfrastruktuuri ja lainsäädäntö vaihtelee kuitenkin maakohtaisesti, joten keräämistä, käsittelyä ja säätelyä kehitetään parhaillaan. Emme silti voi jäädä vain odottamaan sen valmistumista; meidän pitää toimia itse. Niinpä kehittämme nyt take back -hanketta yhteistyössä Vidan, Karhumuovin ja Ruohonjuuren kanssa. Päämäärämme on ollut alusta asti ratkaista ongelmia.

’Vida Kuulas’ pakkaukset valmistetaan biopohjaisesta Sulapac materiaalista. Tyhjä purkki palautetaan Ruohonjuureen, josta se toimitetaan Karhumuoville. Siellä kierrätetystä r-Sulapac materiaalista tehdään ‘Naturn Riite’ uurnia. Pysyvää mikromuovia ei synny tämän syklin aikana eikä sen jälkeen.

”Olemme onnistuneet jo korvaamaan paljon perinteistä muovia, mutta tavoitteemme saada aikaiseksi merkittävää, maailmanlaajuista muutosta. Se vaatii eri toimijoiden yhteistyötä sekä tuotteiden ja toimintatapojen jatkuvaa kehittämistä. Uusi ‘Take Back Sulapac’ -hankkeemme on seuraava askeleemme kohti muoviroskatonta tulevaisuutta”, sanoo tohtori Suvi Haimi, Sulapacin toimitusjohtaja ja yksi perustajista.

Kiertotaloutta edistetään yhteisvoimin

Take back -pilotti on neljän kestävälle kehitykselle omistautuneen edelläkävijän yhteisponnistus. Vuoden 2020 lopussa lanseerattu ravintolisä tuotesarja, Vida Kuulas, valmistettiin yhteistyössä Sulapacin kanssa. Vida oli innokas ottamaan osaa take back kokeiluun yhdessä ekologisen erikoismyymälän, Ruohonjuuren, kanssa.* Karhumuoville oli luontevaa tulla mukaan materiaalin uudelleenkäsittelijäksi. Kierrätysmateriaali valikoitui heidän kauniin ja ympäristöystävällisen lemmikkiuurnan, Naturn Riiten, valmistukseen.

*Kampanja on voimassa 8.6.-30.11.2021. Kierrätyspisteet löytyvät seuraavista Ruohonjuuren myymälöistä: Kamppi, Iso Omena, Redi, Ainoa, Oulu, Tampere, Turku

Lue koko tarina

Myöhemmin tänä vuonna, kun yritykset ovat analysoineet projektin, ‘Take Back Sulapac’ -hanke laajenee kansainväliselle markkina-alueelle.

Take it back, make an impact.

Tämä on hiilihyöty

Uuden neitseellisen, vastavalmistetun materiaalin korvaaminen kierrätetyllä r-Sulapacilla säästää resursseja ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Kutsumme tätä hiilihyödyksi.

* Karkean tason (screening) hiilijalanjälkitulos (riippumattoman konsultin laskema ilman kolmannen tahon kriittistä arviointia) Kierrätetyn materiaalin oletetaan korvaavan neitseellinen materiaali 1:1 (laskennassa huomioitu vältetyn tuotannon päästöhyödyt).

**Sulapac Universal granulan hiilijalanjälki on 0,42kgCO2eq kilogrammaa kohden. Tyypillisesti fossiilisten muovien vastaava luku on 1,7-3,5kgCO2eq riippuen muovityypistä. Tämä tarkoittaa, että tuotettaessa yksi kilogramma fossiilista muovia, hiilidioksidia vapautuu 1,7:sta 3,5:een kilogrammaan.

Haluatko tietää miten pilotti etenee?

Tilaa englanninkielinen uutiskirjeemme, jotta kuulet viimeisimmät kestävän kehityksen uutisemme.